top of page

FNV, een eerlijke cao in de supermarkt

In de supermarktcao van 1 juli 2016 zijn een groot aantal toeslagen niet meer van toepassing. s' Avonds en zaterdag krijgen medewerkers hun normale uurloon. Een 16-jarige verdient dan €3,04 bruto per uur. Het minimumjeugdloon is bovendien nog steeds van toepassing. Dat heeft tot gevolg dat je met 20 jaar te oud bent, want te duur. Jonge mensen worden op deze manier als wegwerppersoneel gebruikt.  

Twee werknemers van Albert Heijn (Rachelle en Lisanne) starten een Facebookpagina om tegen deze verslechteringen te protesteren. Met hulp van StukTV hebben ze na een paar weken meer dan 1500 volgers. FNV Handel pakt hun initiatief op en helpt de meiden met een app, T-shirts en een kick-ass event in de Jaarbeurs in Utrecht. Het doel: Een eerlijke cao en gelijk loon voor gelijk werk. 

klant: FNV Handel (Peter van de Put, Lilian Bakhuysen), lead creative en account: Ruud Kallenbach, art-direction: Jeroen Bakker, copy: Ruud Kallenbach, vlogs: StukTV, appbouw: Below Enemy Lines, fotografie: Chantal Spieard, videoregistratie: Beemflights, Facebookmarketing: Ruud ten Have

30% minder loon? Dat betekent 30% minder betalen. De mannen van StukTV voeren actie op hun eigen manier. Met 500.000 views krijgt de actie van Rachel en Lisanne een behoorlijke zet in de rug.

Facebook.com/jekanmerugopmetjecao is het hart van de campagne. Hier worden foto's gedeeld die met de app gemaakt worden en staat alle informatie over lonen, toeslagen en de actie. Op dit moment heeft de pagina 3000 volgers die o.a. via een enquête hun mening kunnen geven over de onderhandelingen.

video op Facebook

video op Facebook

Watch Now

Flyers worden uitgedeeld voor de deur van supermarkten. Zo komt het personeel en het winkelend publiek meer te weten over de de cao, de campagne en het eindevent met mr. Polska en StukTV.

De speciaal voor deze campagne ontwikkelde app 'merugop', biedt de mogelijk foto's te maken met je telefoon en die te delen op de Facebookpagina. Er kunnen t-shirts besteld worden, kaartjes voor het event en de trein er naartoe.

Kaartjes voor het event worden besteld via de app en eventbrite.

Een abri in de buurt van het station en de supermarkt om de doelgroep extra te benaderen.

Een te gek feestje met StukTV en Mr. Polska met als uitsmijter 500 supermarktmedewerkers die luidkeels hun menig geven: 'Je kan me rug op met je cao.'

De 3500 volgers op Facebook kunnen d.m.v. een enquête hun mening geven over de nieuwe cao onderhandelingen. De resultaten worden meegenomen in het overleg met de werkgevers. nu op www.jekanmerugop.nl

bottom of page