top of page

Marketeers hebben het vaak over een merk als goede vriend. Een wijze man of vrouw, een held of heilige. Daar zit iets in. Er is alleen meer. Merken zijn een complex van waarden en betekenissen. Het zijn soms dingen, soms mensen en soms woorden. Merken zijn onderdeel van het collectief geheugen en vertegenwoordigen steeds vaker traditionele waarden in een seculiere samenleving. 

Is je merk waardig?

Het merk is een ding

‘Rij achter die Mercedes aan,’ zeggen we als we als passagier de weg wijzen. 'Follow that car.' Het is meteen duidelijk welke auto de bestuurder moet volgen. Het merk is een ding. Maar het merk is meer dan een ding alleen. Achter het woord ‘Mercedes’ bevindt zich een wereld van vrachtauto’s, Formule 1, technologische vooruitgang, taxichauffeurs, Duitsland en degelijkheid. Om maar niet te spreken van de 2de Wereldoorlog, und so weiter. Een onuitgesproken verhaal dat achter in ons hoofd onhoorbaar meezingt als we het woord ‘Mercedes’ denken of uitspreken. 

Een merk heeft menselijke eigenschappen. KLM is betrouwbaar en gaat gekleed in een blauw mantelpakje. Easyjet is het slimste jongetje van de klas en daagt uit. Harley Davidson is de ‘american outlaw’ die iedere man diep van binnen wil zijn. Ducati een temperamentvolle vrouw. Onvoorspelbaar en daarom woest aantrekkelijk. Maar het merk is geen mens, natuurlijk. Ben is een telecomprovider en niet mijn knorrige bovenbuurman die ook Ben heet of een personage uit de kleurrijke reclamecampagne.

Het merk is een mens

Het merk is een woord in ons hoofd

Meer nog dan een ding of een mens is het merk een woord met betekenissen, associaties, verwachtingen en herinneringen. Als ik ‘BMW’ hoor, zie ik mezelf terug als negenjarig jongetje op de achterbank van mijn vaders nieuwe tweedehands 2002. Mijn vierenhalf jaar oudere broer mocht voorin. ‘Dat is BMW’, zei mijn vader, terwijl hij terugschakelde voor een bocht in het toen nog onbebouwde landschap van het Amsterdamse westelijk havengebied. Niet op weg naar, maar toch in ieder geval dichtbij onze voetbalclub. De motor gromde woest in mijn jonge oren. Om niets te missen stak ik mijn hoofd tussen de voorstoelen door. Zonder gordel. Ik zwaaide heftig heen en weer vanwege mijn vaders plotseling zo sportieve rijstijl. Dat is BMW. 

Een merk is een drager van waarden

Vanaf de industriële revolutie is de afstand van de consument tot het productieproces steeds groter geworden. Niet langer kennen we de bakker persoonlijk. Hij woont niet meer bij ons in de buurt en zijn vrouw staat niet meer in de winkel. We kopen ons brood bij Albert Heijn. Ons vertrouwen in de kwaliteit van het brood berust op het vertrouwen in het merk van de supermarkt. Kerk en geloof hebben steeds minder invloed op het dagelijkse leven. Dat betekent alleen niet dat onze basale behoeften zijn veranderd. Naast onze fysieke behoefte aan voedsel en een dak boven ons hoofd hebben we nog steeds liefde nodig. Vriendschap, geborgenheid, avontuur, veiligheid, eerlijkheid, troost, ambitie, seks en spiritualiteit, just to name a few.

 

ruudkallenbach.com voegt relevante waarden toe, waardoor je merk in waarde toeneemt. 

bottom of page